Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ

 ΚΑΡΔΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΓΕΙΑ
2016 Διεθνές Έτος Οσπρίων (International Year of Pulses),
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακήρυξε το 2016 Διεθνές Έτος Οσπρίων (International Year of Pulses), με στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.
Όσπρια είναι η κοινή ονομασία των ξηρών σπερμάτων ορισμένων φυτών της τάξης Χεδρωπά, που χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου, αλλά και των ζώων. 
Τα όσπρια είναι πλούσια σε αζωτούχες ενώσεις, υδατάνθρακες, βιταμίνες Β, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και λιποειδή. Αποτελούν κατά συνέπεια τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. 
Η πρόσληψη οσπρίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος. Επίσης αποτελούν σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης για ζώα.
Κυριότερα όσπρια είναι η φακή, τα φασόλια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, ο αρακάς, τα ρεβίθια, η σόγια, το λαθούρι, τα λούπινα και η αραχίδα (αράπικο φιστίκι).
Τα όσπρια είναι μια από τις παλαιότερες τροφές του ανθρώπου. Ευρήματα οσπρίων έχουν ανακαλυφθεί στην Μεσόγειο και την Μεσοποταμία από αρχαιολόγους και ανάγονται στο 5000 π.Χ

  ΤΟ ΠΡΩΊΝΟ
 Τρεις είναι οι βασικές αρχές που μπορούν να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε το ιδανικό διατροφικό ξεκίνημα της ημέρας:

1. Επιλέγουμε τρόφιμα από τρεις τουλάχιστον διαφορετικές ομάδες τροφίμων. Ένα τρόφιμο από την ομάδα των αμυλούχων τροφίμων επιλέγοντας προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά ολικής άλεσης, ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης), ένα γαλακτοκομικό (γάλα, γιαούρτι, τυρί) και ένα φρούτο ή φυσικό χυμό. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και ένα τρόφιμο που να μας παρέχει πρωτεΐνη (π.χ. αυγό, ξηροί καρποί κτλ).

2. Βάζουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας από το πρωί! Το πρωινό είναι μια καλή ευκαιρία για να καλύψουμε κάποιες από τις ανάγκες μας σε φυτικές ίνες, επιλέγοντας τρόφιμα ολικής άλεσης. Έτσι μπορούμε να επιλέξουμε ψωμί ολικής άλεσης, κουάκερ ή δημητριακά ολικής άλεσης στη θέση τού παραδοσιακού λευκού ψωμιού και των κορν-φλεικς.

3. Καλύπτουμε τουλάχιστον μία από τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών που συστήνεται να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Ξεκινάμε το πρωινό μας με ένα φρούτο, μια φρουτοσαλάτα ή ένα φυσικό χυμό, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα πάρουμε μέρος των βιταμινών που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Πάντως, είτε είστε λάτρεις του γλυκού ή του αλμυρού πρωινού, αυτό που είναι το πιο βασικό από διατροφικής άποψης είναι ότι έχετε σε κάθε περίπτωση μια καλή διατροφική συνήθεια. Να τρώτε πρωινό! Γιατί γνωρίζουμε ότι το πρωινό σχετίζεται με καλύτερη απόδοση στη δουλειά και το σχολείο, αλλά και με ένα καλύτερο και πιο υγιές βάρος!

Απολαύστε το λοιπόν όπως θέλετε, αρκεί να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα ισορροπημένο γεύμα!

Ancient Greece.meat-preservation-in-antiquity-frank-frost-part-1/
Ancient Greece.meat-preservation-in-antiquity-frank-frost-part-2/
https://www.youtube.com/watch?v=YpKlUIDf4oY


ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΟΡΕΣΜΟΥ!!!

Ο μηχανισμός της όρεξης και του κορεσμού ελέγχεται από νευροενδοκρινικούς παράγοντες.
Νευρο-υποδοχείς στην περιοχή του στομάχου ανιχνεύουν την ποσότητα και το είδος της τροφής, στέλνοντας μηνύματα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Έρευνα που διεξήχθει το 1999 μελέτησε την δύναμη κορεσμού των υδατανθράκων, των πρωτεινών και του λίπους. Από την έρευνα προέκυψε πως οι πρωτεΐνες έχουν αυξημένη δύναμη κορεσμού, οι υδατάνθρακες μέτρια επίδραση στον κορεσμό, ενώ το λίπος έχει την χαμηλότερη δύναμη κορεσμού. Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως ο όγκος που καταλαμβάνει ένα τρόφιμο, η ποσότητα των πρωτεινών που περιέχει και η ποσότητα των φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτό, είναι ικανά να αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού.
Τρόφιμα με υψηλό σκόρ κορεσμού είναι το πολύσπορο ψωμί, το ψωμί ολικής άλεσης, το ποπ-κορν, τα φασόλια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα, το τυρί, τα αυγά, το βoδινό κρέας, τα αυγά
Τρόφιμα με χαμηλό σκορ κορεσμού είναι τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί, πατατάκια, γλυκά, σοκολάτες.

ΟΜΙΛΙΑ WILLET
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΛΕΤΗ:
Changing Your Habits: Steps to Better Health
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ
ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
Dietary Guidelines for Americans 2010 
Κατευθυντήριες Οδηγίες ΕΟΦ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ 
Διατροφή-Καταναλωτές ΕΦΕΤ
EUFIC ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΤΡΟΦΙΜΑ 
EFSA 
ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ_ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ_EFSA 
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
HARVARD ΠΙΑΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
http://www.childhood-obesity.gr/        https://www.facebook.com/ChildhoodObesity.gr/
http://www.armonia-zoi.gr/paxysarkia-paidiwn-kai-efibwn/
 http://www.kalikardia.gr/
ΕΛΙΓΑΣΤ      http://www.eligast.gr/
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ
http://www.iatropedia.gr/articles/read/12871
http://www.elenikoui.gr/metraw-ydatanthrakes
 http://www.who.int/dietphysicalactivitys/
EPODE ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ     http://www.paideiatrofi.org/
ΒΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ
http://www.kathimerini.gr/prwtia-sthn-paidikh-ftwxeia-sthn-eyrwzwnh
Βιταμινες    ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
gematodiatrofi
http://drtsoukalas.com     http://www.diatrofisimera.gr/diatrofi/fytikes-phges-proteinis/
FB_Δημοσθενοπουλος    Διατροφοφαρμακα    mednutrition/omilies
Nutrilab.gr     σκορ κορεσμού
http://www.diettv.gr/    ΙΔΡΥΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ institoutoDiatrofis
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ (video)
medNutrition.gr   απωλεια βαρους (MEGAtv)
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ προσωπ

1 σχόλιο:

  1. Επισυνάπτω και τις γνωστές ερωτήσεις που έχουν αναρτηθεί στον πίνακα της σχολής από την ύλη παλαιοτέρων εξαμήνων, οι οποίες είναι επίκαιρες και SOS,

    ΑπάντησηΔιαγραφή